נצרת‭,‬ עיר‭ ‬העלמה

nazareth-sisters-church1

מנזר אחיות נצרת
רחוב 6167
04-6461266

בהמשך רחוב 6167 נמצא מנזר מסדר אחיות נצרת. חצר נאה מקדמת את פני הבאים ומשרה אווירה של שלווה. הכנסייה בנויה בסגנון ניאו־גותי, נמצאת מימין לכניסה ומעוטרת באיפוק הדור ובחלונות ויטראז' מרשימים. מעבר לחצר הראשונה נמצא גן יפה.
מסדר אחיות נצרת נוסד בצרפת בראשית המאה ה־19. הנזירות נענו לבקשת הפטריארך הלטיני בירושלים ובאו בשנת 1855 לנצרת כדי לסייע לקהילה הנוצרית בעיר. כמה שנים אחר כך החלו להקים את המנזר ובמהלך בנייתו נפל אחד הפועלים לבור מים צלבני. הגילוי הוביל לחפירות ארכיאולוגיות, ובין השאר התגלתה כאן מערת קברים יהודית מימי בית שני. הנזירות מנהלות את בית ההארחה שבמנזר וכן בית ספר לילדים חרשים־אילמים, הצמוד לו.

הסראיה (חני ו. )

הסראיה
רחוב 6134
ביציאה מהסיבאט מקדם את פנינו המבנה הגדול של הסראיה. כיום המבנה סגור, אך גם כך הוא מרשים מאוד עם המגדל הריבועי המתנוסס בראשו. הוא נבנה על ידי של דאהר אל עמר במאה ה־18 ושימש כארמונו. באמצע המאה ה־19 הופקע המבנה והפך לסראיה, בית השלטון המקומי. בתחילת המאה ה־20 נוסף למבנה מגדל, אולי מגדל שעון שהיה אמור להיבנות לכבודו של הסולטן עבדול חמיד השני, כפי שקרה ביפו, בשכם ובמקומות אחרים בארץ. יש אומרים שבסוף התקופה העות'מאנית פעל במגדל גרדום. בתקופת המנדט ישב בסראיה מושל האזור, עם קום המדינה שימש המבנה כבית העירייה ובשנת 1991 ננטש. יש תוכנית להפוך אותו למוזיאון עירוני.

המסגד הלבן (Chris Yunker)

המסגד הלבן
רחוב 6133
זהו המסגד ההיסטורי של נצרת שהיה היחיד בעיר עד 1964. הוא נקרא "הלבן", אולי על שום אבן הגיר הלבנה שממנו נבנה ואולי כסמל לטוהר. למסגד שנבנה בתחילת המאה ה־19 צריח בצורת עיפרון, ממאפייני המסגדים העות'מאניים. לקראת שנת אלפיים עבר תהליך שימור על ידי סטודנטים מבית הספר לשימור של ונציה.

בית המופתי הגדול
רחוב 6132
רחוב 6132 הוא סמטה מקורה הידועה בשם סיבאט א־שיח', ובה ביתו של המופתי הגדול שחלש על הכניסה לשוק ולמסגד. הבית משתרע על פני יותר מ־1,400 מטרים רבועים, ומכיל 700 מטרים רבועים של תקרות מצוירות, ריהוט עתיק וספרי דת ישנים.

בית אִם מֶנוּאֶר
רחוב 6120 מספר 19
04-6455434
054-9874414
נהוג להשאיר דמי ביקור — עשרה שקלים למבקר.

רבים מבתיה העתיקים של נצרת מעוטרים בתקרות מצוירות מהתקופה העות'מאנית. אחד הנאים שבהם הוא בית אם מנואר. ההגעה לבית מורכבת מעט: נכנסים לשוק מול בזיליקת הבשורה והולכים בציר הראשי (6120). נחלוף על פני "כנסיית בית הכנסת" מימין, נראה שלטים המציעים סחורות לכלות (זהו "שוק הכלות") ושם נשאל. על השלט של הבית נכתב המספר 19. הבית מעוטר בציורי קיר ותקרה מרהיבים מהתקופה העות'מאנית, ובהם סצנות מנופי הארץ והאימפריה התורכית: צליינים ומשרתיהם נוטים אוהליהם, נופי ים, נופי חיפה, עכו, איסטנבול, אודסה ואנטיוכיה. מבין 13 החדרים המעוטרים, שלושה פתוחים לביקור (לא תמיד). נושא מרכזי בציורים הוא החיים הטובים של בעלי הבית: ארוחות דשנות, מסעות ציד, זוג מבלה בנופש ליד הספינקס ועוד.

הכנסייה הסלזיאנית של ישוע הנער (Daniel Reiner)

הכנסייה הסלזיאנית של ישוע הנער
רחוב סלזיאן.
ביקורים במהלך שנת הלימודים בתיאום מראש.
בחופשות בתי הספר — ללא תיאום
04-6468954
הכניסה בלבוש צנוע

מהגדולות והמפוארות שבכנסיות נצרת, ממוקמת בפסגה הגבוהה ביותר לאורך הרכס ובולטת למרחקים. על גג הכנסייה, שנחנכה ב־1923 ניצב פסל של ישוע הנער. אולם הכנסייה הגדול מוקף ויטראז'ים מרהיבים. תמונתו של ישוע הנער הפוסע בגבעות נצרת תלויה על המזבח. המסדר הסלזיאני הגיע לנצרת בסוף המאה ה־19 כאשר נזיריו מקדישים את עצמם לטיפול ביתומים. ב־1902 נחנך המבנה המרשים של בית היתומים הצמוד כיום לכנסייה, ושלוש שנים אחר כך הגיע לביקור איש דת צרפתי בשם מקסים קארון מהעיר ורסאי והשיא תרומה גדולה להקמת הכנסייה הסליזיאנית בצמוד לבית היתומים. הכנסייה תוכננה על ידי האדריכל הצרפתי לוסיה גוטיה והוויטראז' המרשים, שנצבע בצבעי הדגל הצרפתי יוצר בוורסאי. כיום בית היתומים משמש תיכון מקצועי ע"ש דון בוסקו, מייסד המסדר הסלזיאני. בנוסף, נבנה בסמוך לכנסייה גם מנזר נאה עבור האחיות הסלזיאניות.

מנזר הנזירות הכרמליטיות (ארכיון מטרופוליס)

מנזר הנזירות הכרמליטיות
רחוב וואדי אל ג'וואני
04-6573553
ביקור במקום בתיאום מראש בלבד

המנזר נבנה בשנת 1909 ושופץ ב־2007. המסדר הכרמליטי, שהוא מסדר קתולי, נוסד במאה ה־13 בארץ ישראל על ידי נזירים איטלקים שהגיעו להתבודד בהר הכרמל וללכת בעקבותיו של אליהו הנביא. הם קראו לעצמם "אחוות מרים הבתולה הברוכה מהר הכרמל". עם נפילת ממלכת ירושלים הצלבנית עברו אנשי המסדר לאירופה והחלו לייסד מנזרים ברוח המסדר. המנזר בנצרת שייך למסדר "הכרמליתים היחפים", פלג שנוסד בשנת 1593 בזמן הרפורמציה בכנסייה על ידי שני נזירים ספרדים, תרזה מאווילה ויוחנן מהצלב. נזירי ונזירות המסדר מקדישים עצמם לחיי תפילה והתבוננות פנימית כשהם מתבודדים במנזרים. 14 הנזירות המתגוררות בו אינן יוצאות את שעריו ומקדישות את זמנן לתפילה ולשירות האל.

כפר נצרת
רחוב וואדי אל ג'וואני
שני-שבת, 17:00-09:00
04-6456042
www.nazarethvillage.com
כפר נצרת שוחזר מהמאה הראשונה לספירה ונפתח לאחר מחקר ממושך ועדכני. הוא משחזר את החיים בנצרת ובארץ ישראל כולה בראשית התקופה הרומית ומדגים את חיי היומיום בתקופתו של ישוע.

כנסיית הבשורה הקופטית-אורתודוקסית
רחוב א־סלאם. תפילות מתקיימות בימי שבת וראשון, 11:00-08:30
דרשת לימוד: בימי רביעי ושישי, 20:00-18:00
ביקורים ניתן לתאם עם אבונא אפרים הירושלמי, בטלפון
054-5394780
הכנסייה נחנכה בשנת 1952 ומשרתת את 1,000 בני הקהילה הקופטית בעיר, כולם בני משפחה מורחבת אחת. הפולחן הקופטי בכנסייה הוא בערבית, כיוון שרוב בני הקהילה כבר אינם שולטים בקופטית. מזמורי התפילות המסורתיים הם בני אלפי שנים ומקורם בתפילות ממצרים הפרעונית.