נאחזים בסלע

על אהבת הטיפוס של ירדן רומן שנחטפה מקיבוץ בארי לעזה ביום שבת, 7 באוקטובר, 2023

ידין רומן

מתוך גיליון "ארץ וטבע" מס' 208 – דצמבר 2023

עדי דייויס (מימין) וירדן רומן (משמאל) בנחל רחף (צילום: אלון ברוקשטיין)

ירדן, בתו של אחי, נחטפה לעזה מקיבוץ בארי. בבוקר יום שבת ה־7 באוקטובר ירדן, בעלה אלון ובתה בת ה־3 גפן נלקחו מהקיבוץ לכיוון עזה ברכב שבו ישבו ארבעה מחבלים. בדרך, כאשר הופיע לפתע טנק ממוצב סמוך לגדר, המחבלים הסתתרו וירדן עם גפן בידיה, ואלון, ניצלו את ההזדמנות וקפצו מהרכב. המחבלים התעשתו והחלו לרדוף אחריהם תוך כדי יריות. לאחר כ־200 מטרים ירדן העבירה את גפן לידי אלון, אצן חובב, כדי שירוץ מהר יותר. השניים התפצלו. ירדן הסתתרה מאחורי עץ ואלון וגפן רצו מהר ומצאו מחבוא באחד מערוצי נחל סחף. אלון כיסה את המחבוא בשיחים וענפים. המחבלים חיפשו סביבם אבל לא מצאו אותם. לילה שלם נשארו אלון וגפן במחבוא. בבוקר, אלון עם גפן על ידיו הצליח להגיע חזרה לקיבוץ. שם ראה שהקרבות עדיין נמשכים בין הבתים. הוא עקף את הקיבוץ והגיע לריכוז של חיילים.

ענבל כצנלסון מטפסת על מצוק גיתה (צילום: דייגו רוסמן)


אח של ירדן, גילי, ירד למחרת לחפש את ירדן. במשך ארבעה ימים, בעזרת כוחות צבא מתנדבים מיחידות שונות, כולל יחידת גששים, הוא חיפש את ירדן במקום שנראתה לאחרונה. מכיוון שלא נמצאו סימני דם או פגיעה הגיעו למסקנה שהחוטפים הצליחו לתפוס מחדש את ירדן, ולקחו אותה לעזה.
מאז ילדותה ירדן אהבה לטפס. היא הייתה ילדת טבע וטיולים ובעיקר מטפסת. את בעלה אלון הכירה בירושלים כששניהם עסקו בטיפוס. שלושה חודשים לאחר שהכירו, ב־2015, יצאו השנים לטיול בשמורות הגדולות של מערב ארצות הברית, במטרה להגיע לאתרי טיפוס ספורטיבי מרתקים, ואתרי בולדרים. אנחנו אוהבים הרים, לא ערים אומר אלון.

ירדן רומן ועדי דייויס בנחל רחף (צילום: אלון ברוקשטיין)


בארץ טיפסו כמעט בכל מקום שמותר ואפשרי. בנחל פרת במדבר יהודה, במצוק היונים ועוד. לאחר שנולדה גפן כבר יכלו פחות לצאת להרפתקאות, לחפש מצוקי טיפוס שעדיין לא טיפסו בהם. אבל האהבה נשארה. בין היתר תכננו לטוס לאוסטרליה ולניו זילנד וגם שם לטפס.
בשנים האחרונות הטיפוס הספורטיבי נעשה פופולרי בישראל. בשנת 2019 הוקמה התאחדות הטיפוס הספורטיבי והאתגרי בישראל – הגוף המוכר במדינה המרכז את ענפי הטיפוס בישראל: טיפוס מצוקים וטיפוס על קירות מלאכותיים. התאחדות הטיפוס אחראית על קיום תחרויות מקומיות, אליפויות ישראל, מחנות טיפוס בארץ ובחו"ל, וקורסי הכשרות בתחום.

ולרי קרמר מטפסת על מצוק בעין פרת (צילום: גלעד פירסט)


רתם יעקבס, מהנהלת ההתאחדות, מכירה את ירדן היטב. לפני עשרים ושלושים שנה קומץ אוהבי הטיפוס נפגשו בתחרויות, באירועים, במצוקי הטיפוס. כולם הכירו את כולם. מאז הענף הלך וגדל, וכיום יש בישראל יותר מ־15,000 חובבי טיפוס ספורטיבי. בארץ קטנה וצפופה כשלנו אתרי הטיפוס אינם רבים. מספר אתרי הטיפוס המאושרים אינו רב אך נמצא בגידול. אחד מהאתרים הגדולים נמצא בנחל פרת במדבר יהודה. אתרים נוספים הם בבית אריה, בפארק תמנע – שם הנהלת הפארק מעודדת את קידום הספורט האתגרי הזה – אתר זנוח בהרי ירושלים, אתר כחל בנחל עמוד, במצוקי גיתה, במצוק היונים, במצוקי רכס רמים ועוד.

קבוצת הטיפוס של כוכב יאיר בנחל רחף (צילום: אלון ברוקשטיין)

ירדן ואלון תכננו להמשיך ולטפס ובהמשך לצאת לטיול טיפוס באוסטרליה וניו זילנד.
הבאנו כאן כמה מאתרי הטיפוס הספורטיבי היפים בארץ. הצלמים שבין חובבי הטיפוס התגייסו מיד לשלוח צילומים מרהיבים מרחבי הארץ. רעיונות לאן ירדן ואלון, וקהילת אוהבי הטיפוס בישראל, יוכלו להגיע אליהם – בשש אחרי המלחמה. כאשר עולמנו יחזור להיות אופטימי ומלא תקווה. בדיוק כמו ירדן. (רשימה מפורטת של כל אתרי הטיפוס מופיעה באתר התאחדות הטיפוס בישראל ilca.org.il).

מור ספיר מטפס בארובת הסלע בפארק תמנע (צילום: דייגו רוסמן)
ירדן רומן (צילום: אלון ברוקשטיין)