נחל שרך ונחל בצת

דולב עתיק ליד שרידי מבנה התחנה ששימשה לשאיבת מים מנחל בצת לקיבוץ אילון (כרמל ה.)

מסלול קלאסי עם מערה, שרכים ומים

מסלול נינוח למשפחות.
יש להצטייד במים ובפנסים לכניסה למערה.
המסלול אינו מעגלי ויש להתארגן בהתאם (המרחק בין נקודת ההתחלה לסיום הוא 3.5 קילומטרים).

זהו אחד המסלולים היפים והקלאסייים של הגליל המערבי. תחילת המסלול בחניון שרך ליד גרנות הגליל (וייז), שם נחנה את הרכב ונרד לאורך המסלול המסומן בכחול. צמחייה עבותה של חורש ים תיכוני — צמחייה שהגליל הוא אחד המקומות בהם היא עדיין שורדת ומתפתחת יפה — תלווה אותנו ככל שנעמיק בנחל.
לאחר הליכה של כשלושה קילומטרים נגיע למערת שרך — מערת נטיפים נאה. במערה מסלול משולט עם מחזירי אור על הקירות המסמנים את הכניסה והיציאה — מחזירי האור הכתומים מסמנים את הדרך חזרה ליציאה. במערה שני מסלולים. במסלול הראשון, הקצר, מגיעים לחדר הראשי של המערה וממנו ממשיכים ישר וימינה ויוצאים אחרי דקה. המסלול השני אורכו קרוב ל־200 מטרים והוא מיועד למיטיבי לכת. המסלול דורש טיפוס על יתדות וזחילה על ארבע. אחר הכניסה לחדר הראשי פונים שמאלה, עם המסלול הלבן, ומטפסים בסולמות למעלה עד לפתח היציאה הנמצא כ־15 מטרים מעל למערה. בחורף מקננים במערה עטלפים והכניסה אסורה. בשנים האחרונות התגלתה במערה מעת לעת קדחת מערות והמערה נסגרה למבקרים. יש לשים לב להוראות בשילוט שבכניסה למערה. חייבים להצטייד בפנס.

מערת שרך (אורי זד)

מהמערה ממשיכים במורד הנחל עד לחיבור עם נחל בצת. כעת הדרך לאורך נחל בצת מלווה בעצי דולב גדולים. לאחר הליכה קצרה מגיעים לעיינות כרכרה. מי המעיינות נתפסים בצינורות אבל שני צינורות מזרימים חלק (קטן) חזרה לנחל ויוצרים קטע רטוב ונעים ואפשר להשתכשך בבריכות הקטנות שלאורך הדרך. זרימת המים הקבועה מחדשת את הצמחייה בנחל, שעמדה ללא מים במשך שנים רבות. פלא מה ששני צינורות עם מים יכולים לעשות.
השביל מגיע לבית המשאבות של קיבוץ אילון, שנבנה ב־1939 עם עמדת הגנה בראש הבניין. מכאן עולה דרך לקיבוץ אילון וחזרה לכביש — המקום בו מסתיים טיולנו.

ידין רומן

למסלולים נוספים וכתבות מרתקות רכשו מנוי של ארץ וטבע